Sondetest


...sikker kønsbestemmelse af slanger.Morelia viridis unge hale

Kønsbestemmelse ved

Sondetest

af slanger

Sonder eller prober bruges til at definere slangers køn. Det gør man ved at lede efter hemipenis lommen. En han slange har to kønsorganer (hemipenes).

Kønsorganerne ligger lige bag kloarken (gattet/endetarmsåbning) og frem mod halespidsen. Det er dem som får hanslangens halerod til at virke kraftigere end hunnens.

Slangens bagerst del fikseres ved gattet, så bugen vender op af. Få evt. en til at holde hovedet.

Proben indsættes i gattet under det første subcaudale skæld, som kan være enten enkelt eller todelt, og føres forsigtigt mod halen. Det kan være en fordel at bøje halen en anelse bagud.

Brug et lubrikant i form af vaseline eller glidecreme, når proben forsigtigt drejes ind.

Da der er to lommer, må man søge i en af siderne og for at være sikker undersøg da begge lommer.

Større slanger har stærke muskler, også ved haleroden, hvorfor det kan være nødvendigt at forsøge at vinkle proben for at finde vej ind. Proben skal glide stille og forsigtigt ind.


Hos hunner vil proben kun kunne komme ganske få subcaudale skæld op (typisk 2-4), mens den hos hanner kommer meget langt op (typisk 8-12). Som tommelfingerregel vil proben hos hanner gå længere ned end halebasen er bred, modsat hunner, hvor proben går kortere ned en halebasen er bred.

Hunslangen har nemlig ikke disse lommer, og proben vil blive forhindret af en muskulær væg.


Der findes en del forskellige typer prober i forskellige materialer.

De mest almindelige er af rustfrit stål og har en lille kugle for enden, for at forhindre vævspenetration.

Man kan også få bløde prober, som gør det nemmere at lirke forbi muskelmassen hos større slanger og mindre chancen for skader betragteligt. Desværre fås de ikke helt små, så kan derfor kun bruges til slanger på min. 40 cm og op.

Selvfølgelig er det altid afhængig af art. Det vil altid være et vurderings spørgsmål, hvilket størrelse probe som skal benyttes.


De bløde sonder er rigtig gode for den uøvede. Både fordi de er lettere at bruge, men også fordi de er svære at gøre skade med. Man kan øve sig på store dyr og når man har føling med teknikken, kan man forsigtigt forsøge sig med stålprober og senere kan man kønsbestemme unger.


Slange unger som er meget smalle ved haleroden, er meget sårbare og bør ikke sondes før de har noget størrelse.

Det kan fx være Morelia viridis, som ikke anbefales at sonde før den er minimum et år gammel.