Et bioaktivt substrat har været brugt af erfarende terrarianere i mange år, mens det blandt mange nybegyndere prædikes som direkte farligt. Som udgangspunkt er det ikke ret meget ude i naturen, som er farligt for vores dyr. Med undtagelse af sprøjtemidler og andre kemikalier, hvorfor man selvfølgelig skal undlade at indsamle materiale steder hvor det kan forekomme.
Bioaktiv betyder at substratet i terrariet er levende, og minder om et lille økosystem som holder sig selv rent, giver næring til planter etc. Det giver et utroligt sund miljø. Det behøver i princippet aldrig eller sjældent at blive rengjort.
Det har ingen dårlig lugt, faktisk kan den rigtig blanding give en dejlig duft.
Underlaget tilføjes flere organismer som små insekter, bakterier osv. De hjælper med at nedbryde foderrester, urater og fæces, samt den kemi som disse producere.
Når urater og fæces nedbrydes undgår man dårligt lugt fra fx ammoniak og nitrat.
Det bedste resultat opnås, hvis man kombinerer med levende planter.
Springhaler er meget almindeligt brugt og kan hentes ude fra naturen sammen med skovbund, visneblade og halvråddent træ. Men kan også købe dem i små kulture.
De tager affald over og på substratet.
Forskellige regnorm er effektive til at vedligeholde i selve substratet. De kan graves op i haven eller købes hos lystfiskere som handler med agn.
Bænkebidere er også utrolig effektive. De vil dog foruden at rydde op, også fortære store mængder halvråddent træ som kan være en del af dekorationen. Så det kan være nødvendigt at supplere med nyt fra tid til anden. Forskellige eksotiske og tropiske arter kan købes. I et ikke for varmt miljø, kan man introducere danske arter.
For at få det lille økosystemt til at fungere, må man tænke over hvilke skraldemænd man tilføjer. Terrariet beboer vil måske æde af bestanden og derfor er det nødvendigt at tilføje arter af forskellig størrelse. En skink fx kan spise nogen af bænkebidderne og regnormene, mens det lader springhalerne være, da de er for små. Omvendt er det med fx farve frøer.
Forskellige bakterier og mider er også effektive og gode at have, men for udefinerbare at beskrive her.
Man behøver ikke bekymre sig om, at have smådyr alle vegne, da de ikke vil forlade miljøet.
Til det bioaktive miljø er der et hav af substrater som kan bruges. Valget afgøres af hvilket dyr man holder, hvis miljø man vil imitere, hvilke planter, skjul samt fugtighed.
BioZoobstrat
BioZoobstrat er nok det færdige produkt som kommer tættest på imiteret skovbund.
Det kan blandes med forskellige sten eller sandtyper, og der ved bruges til en lang række forskellige habitater.
Produktet er en blanding af komposterede plantematerialer, bark, frønnet træ og visne blade.
Kokoshumus
Kokoshumus er knuste kokosnødskaller som er rigtigt godt til et fugtigt miljø. Det er fyldt med næring til levende planter. Alle ovenstående organismer kan trives fint i det og så ser det æstetisk godt ud.
Ulemperne er at der kan være svampespore i, men de kommes nemt til livs med VirkonS, Atamon eller bare ved at fjerne svampen manuelt. De er ikke farlige. Desuden støver det en del, når det er tørt.
Cypress mulch
Cypress er et fantastisk substrat til især lidt større dyr. Det kan både bruges tørt og holde en høj luftfugtighed.Det ser flot ud og så holder det sig friskt rigtig længe. Dog er det ikke særlig naturligt.
Dog kan man ikke sætte planter direkte i det og dyrene kan ikke grave skjul.
Orme kan ikke leve i det, mens mider, springhaler og bænkebidere trives fint.
Repti Bark
Et andet ikke naturligt produkt, som man heller ikke kan plante planter direkte i, eller som dyrene kan grave skjul i. Orme kan ikke leve i det, mens de andre organismer trives fint. Nogen typer er lavet af pinjebark eller andre sorter af nåletræ. Disse indeholder giftstoffer som spindlere som fugleedderkopper og skorpioner ikke kan tåle.
Blandet sammen med et af de andre faste substrater, kan det fungere rigtig godt.
Spagnum
Alle ovenstående organismer og planter trives fint i spagnum eller pottemuld. Der er mange forskellige typer, både fine, trævlede og grove. Nogen er der blandet sand i, andre er med gødning. Gødning er ikke farligt.
Nogen typer holder rigtigt godt på fugtigheden, mens de som minder mest om tørv udtørre hurtigt og har svært ved at optage vand.
Jord ude fra
Jord fra haven eller andre steder, kan variere enormt alt efter ler- og sand indholdet osv.
Pga. af det højesandindhold holder det ikke så godt på fugtigheden, men det fungere fint til et medium eller lidt fugtigt miljø. Planter som ikke har et stort behov for næring, kan trives fint her i. Det samme kan alle de nævnte organismer. Et stort plus er at det er rigtigt godt til at lave skjul i.
Visne blade
Visne og halvrådne blade er en vigtig del af et hvert bioaktivt miljø. Det er ikke et substrat i sig selv, men blandes med en eller flere af ovenstående.
Fordelene er mange. Når man samler blade ude fra, er de fuld med små nyttige dyr. Det hjælper med at holde en høj luftfugtighed, det giver gode skjul og så ser det super naturligt ud.
Blandinger eller mix
Flere af ovenstående fungerer absolut bedst. Jo mere man blander, des flere organismer for man ind til at supplere hinanden. Desuden er sand også godt at blande i.