Centrobolus


...Spirostreptidae.Centrobolus splendidus

Pasningsvejledning til:

Centrobolus species

Husk at for at få succes med sit dyrehold, kræver det  mere end  at læse vejledninger på nettet,  husk også at det blot er vejledninger - ikke love.


NAVN:

Centrobolus splendidus er den mest almindelige i handelen.


OPRINDELSE:

Afrika - Det sydlige Mozambique


BIOTOP:

Tusindbenene lever primært i underjordiske gange og kamre i en bred variation af habitater.


STØRRELSE:

Ca. 7-9 cm sommetider helt op til 10 cm.

Det er en af de mindre arter kæmpetusindben, men hvad den ikke har i støørrelse, gør den op for i farverne.


TEMPERAMENT:

De har et meget blidt temperament, og vil nøjes med at rulle sig sammen i en kugle som forsvar.


TEMPERATUR:

22-24ºC.


LUFTFUGTIGHED:

Relativt fugtigt omkring 70-80% i den våde periode.

God ventilation er vigtig.

Tusindben ånder gennem huller kaldet spiracler. De kan ikke lukkes, så hvis der er for vådt, drukner de let.


TERRARIUM:

Terrariet skal min. være 20x20 cm og indrettes med masser af kraftige klatregrene som vil blive brugt flittigt af især voksne dyr. Brug aldrig grene eller andet samlet fra steder med nåletræ.


BUNDLAG:

Substratet skal være mindst 10 cm dybt og bestå af en blanding af spagnum, pottemuld eller kokoshumus med visne løvblade samt masser af frønnet træ. Man kan også bruge skovbund eller kompost.

Man kan også blande noget trønet træ i.

Er det nødvendigt at skiftet substratet, er det vigtigt at genbruge noget af det afføring, som findes eventuelle unger har brug for det.


KØNSFORSKEL:

Det er relativt nemt at kende forskal på kønnene. Hannerne identificeres ved benene på det 7. segment er erstattet af gonopoder (reproduktionsorganer). Hos begge køn sidder kønsåbningen på det 3. kropssegment ventralt lige bag det 2. benpar. Hos hunner vil man se et par plader (sclerites).

Dyrene kopulere relativt længe, ansigt til ansigt og rullet sammen i en kugle.


OPDRÆT:

I det første larvestadie består de kun af få segmenter og 3 par ben. Efterhånden som de vokser kommer flere segmenter og benpar til. De vil i starten altid holde sig i umiddelbar nærhed af hårde flader, som under sten og trærødder.

Unger bør i starten holdes sammen med de voksne, da de vil æde deres afføring, som indeholder nogen essentielle bakterier. Det skal til for at ungerne kan nedbryde cellulose og optage vitaminer.


FODER:

Kalk tidskud kan enten suppleres via pulver iblandet mad eller substrat. Man kan også give tusindbenene sepiaskaller eller sågar kridt.

Komposterede blade og træ er den fortrinsvise føde. Agurk især de store kommercielle, som er deres absolutte favorit, melon, banan, appelsin, kartoffel samt andre frugter og grønsager udgør også en stor del af diæten. De skal skæres i stykker, da dyrenes munddele ikke er så hårdføre og de har ingen tænder til at penetrere skralden. De foretrækker bløde foderemner.

Husk at skylle alt grundigt. For at få dem mere frem, så man kan se dem, kan man supplere med en masse lavbeklædte grene fra skoven.

For at tilføre protein kan man sommetider supplere med lidt blødt hunde- eller kattefoder.

Man kan observere tusindbenene drikke dråber, men en egentlig vandskål vil ikke blive brugt. Største delen af væskeindtaget vil blive dækket gennem foderet.


ØVRIGT:

Kæmpetusindben er meget fascinerende at betragte og er et fremragende terrariedyr også for de helt unge.